Het zal u niet ontgaan zijn: het gebouw waarin jongerenwerk en jongerensoos in Bakel onderdak vonden, is door de gemeente verkocht. De jongerenwerkers mogen er (voorlopig?) nog blijven, maar voor de jeugdsoos is het doek daar gevallen. Deze ontwikkeling heeft in Bakel het nodige stof op doen waaien. De Dorpspartij kwam daarop haastig met alternatieven: Parochiehuis, Jeugdhuis en de gemeenteboerderij op de oude gemeentewerf. Vooral het eerste wekt verbazing. Was het immers niet de Dorpspartij die een motie indiende om daarin zorgwoningen te huisvesten? Met instemming van het CDA ?
Sociaal Gemert-Bakel ondersteunde deze motie niet. Wij vinden het Parochiehuis namelijk van grote cultuurhistorische waarde met o.a. een unieke theaterzaal.
En wat te denken van verplaatsing van de jeugdsoos naar het Jeugdhuis of de gemeenteboerderij, het buitengebied? Meer levendigheid was toch het doel van de veranderingen in het centrum van Bakel?
Opvallend genoeg praten diverse partijen over onderdak voor de jongerenwerkers, maar niet voor de gebruikers van de Stichting De Fuse (dus ook de oudere jongeren). In deze tijd van nijpend woningtekort is nu ook de jongerensoos dakloos. Dat laatste geldt ook voor de wandelvereniging Zuth in Gemert die na zoveel jaren nog steeds geen nieuw onderkomen heeft. Staat dit ook de sportverenigingen bij afbraak van sporthal De Beek in Bakel te wachten? Of moeten zij voortaan naar Gemert? Of zelfs buiten onze gemeente?
Het is in onze ogen onzorgvuldig bestuur om een pand te verkopen met een belangrijke maatschappelijke functie en pas daarna te zoeken naar oplossingen.
In een artikel in dit blad van het CDA bezweert men dat het allemaal wel goed komt: “In Bakel zijn er meer dan voldoende geschikte ruimten te vinden voor het onderbrengen van onze jongerensoos”. Had het CDA dat niet vóór de verkoop van het pand kunnen bedenken en regelen, zodat er veel minder onrust en onzekerheid veroorzaakt zou zijn?
En wat vinden de jongerenwerkers hier eigenlijk zelf van? Komen zij op voor hun doelgroep of zien zij zich genoodzaakt te zwijgen? De gemeente is immers hun werkgever.
Alle verenigingen en clubs zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Worden die van Fuse, Parochiehuis en de sportverenigingen door deze ontwikkelingen weggejaagd, zoals bij het conflict met de LEV-groep gebeurd is?
Wij lezen in diverse artikelen dat de burgers in Bakel volop gehoord zijn. Vanwaar dan het verzet tegen de huidige ontwikkelingen?
Zowel landelijk als in onze gemeente voelen grote groepen zich niet gehoord. Dit heeft grote invloed op het welzijn van onze inwoners. Voor ons is het streven naar welzijn en gezondheid voor alle burgers van Gemert-Bakel wat ons drijft op politiek vlak.
Het huidige College heeft een opvallende aandacht voor bouwen. Voor zover het gaat over goede en betaalbare huisvesting van onze inwoners staan wij daar achter. Maar de aandacht voor stenen (centrumplannen, MFA’s etc. )lijkt groter dan die voor mensen.
Dát vinden wij ongehoord!
Wilt u ook dat de burgers in onze gemeente (écht) gehoord worden? Steun ons dan door (liefst actief) lid te worden.