Holevoort deel…

De discussie over de uitbreidingsplannen van Bierbrouwerij Holevoort Bakel is nog altijd niet afgelopen. A.s. donderdag 2 maart staat de kwestie opnieuw op de agenda van de gemeenteraad.

De stand van zaken:

  • De Raad heeft wijziging van het bestemmingplan (BP) al tweemaal afgewezen.
  • Het voorstel beoogt niet alleen legalisering van de bestaande illegale brouwerij, maar ook uitbreiding van 45.000 naar 900.000 liter bier.
  • Verder voldoet het collegevoorstel niet aan de regels van het BP. Zo mag er geen belemmering zijn voor de omgeving. Geluidsbelasting van dorsen, en vrachtverkeer is gebaseerd op een achterhaald geluidsrapport. Verder is het parkeren van vrachtwagens niet ingetekend in het BP.
  • En tenslotte mag het bedrijf op deze plaats een milieucategorie van 2 hebben . Echter bij uitgroei naar 900.000 liter is dat categorie 4.2. wat op een industrieterrein thuishoort.
  • Bestemming tot milieucategorie 2 is volgens ons enkel gekozen opdat het College dan buiten de Raad om een wijzigingsplan kan vaststellen.

Volgens de wethouder is niet duidelijk:

  • de geluidsproductie van de dorsmachine en het aantal dagen dat deze in gebruik is (12 dagen of 365 per jaar)
  • Of het plan binnen het maximum van 600 meter bedrijfsbebouwing is gebleven. En of het kantoor wel of niet mag blijven.

De wethouder zegt daarom dat alle onderzoeken en de aanpassing van het BP geactualiseerd moeten worden voordat onderbouwde besluiten genomen kunnen worden. Als het plan niet voldoet aan de voorwaarden van het beleid m.b.t. Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) mag het college hier geen besluit over nemen. Dat is dan aan de raad.

Sociaal Gemert-Bakel vindt de gang van zaken absoluut niet kunnen. Alles wordt door het College en de coalitiepartijen, het CDA voorop, uit de kast gehaald om wat krom is recht te praten. Ons principiële bezwaar is dat een illegale situatie gelegaliseerd wordt. Wij verzetten ons tegen de praktijk waarbij mensen de regels overtreden en vervolgens de zaak gelegaliseerd wordt. Het is zelfs zover dat velen dit de gewoonste zaak van de wereld vinden. Dit zorgt ervoor dat je als burger nooit weet waar je aan toe bent. En wat nog erger is: dat de burger geen enkel vertrouwen meer heeft in de politiek.

Het buitengebied zit voor ons niet op slot, maar houd je – burger én bestuur – aan de wet- en regelgeving, zodat we allemaal weten waar we aan toe zijn.