
Enige tijd geleden pleitte de fractievoorzitter van het CDA, Stefan Janszen, in dit blad voor meer fatsoen in de lokale politiek. Onlangs volgde hier een pleidooi voor afschaffing van de zogeheten “groennorm” bij starterswoningen.
Die norm houdt in dat bij iedere nieuwe woning en/of appartement 75 m2 groen gerealiseerd dient te worden. Als dat niet kan, dient een financiële storting gedaan te worden in het zogenaamde Groenfonds. Daarmee kan dan ergens anders voor meer “groen” gezorgd worden.
De Groennorm werd in 2019 vastgesteld op initiatief van de Dorpspartij en ondersteund door alle fracties in de gemeenteraad. Het was een uitvloeisel van het coalitieakkoord tussen CDA en Dorpspartij. Daarin lezen we over de woningbouw ondermeer: “Van belang ís een voldoende gevarieerd aanbod, waarbij in de uitvoering er een evenwicht is tussen stenen en groen. (….) De uitwerking van de groennorm nog in 2018 laten vaststellen, incl. (….) een groenfonds.”
De onderliggende argumentatie luidde : “de groennorm maakt voor iedereen in de gemeente voldoende groen bereikbaar en toegankelijk. Hiermee wordt invulling gegeven aan de doelen gezondheid, beweging en recreatie. Een (….)’neveneffect’ van stedelijk groen is de bijdrage die groen heeft voor de aanpassing aan het veranderende klimaat én het op peil houden van de (……) biodiversiteit. “
Het pleidooi van de CDA fractievoorzitter om de groennorm voor starterswoningen los te laten roept daarom bij ons zowel verbazing als (groen-gele) ergernis op. Zijn argument is dat vooral starters de dupe worden van de fors gestegen bouwkosten. Dat laatste klopt, maar het loslaten van de groennorm gaat lijnrecht in tegen het hierboven genoemde beleid . Ook voor Sociaal Gemert- Bakel heeft de bouw van voldoende en betaalbare koop- én huurwoningen prioriteit. Maar het probleem van het woningtekort en de o.a. daardoor veroorzaakte stijging van de bouwkosten los je niet op door de groennorm los te laten. Het is bovendien een korte-termijn-“oplossing”, die op de langere termijn wel eens heel nadelig uit zou kunnen pakken. Want, waar al gebouwd is, valt groen niet of nauwelijks meer te realiseren. Bovendien waarschuwt waterschap Aa en Maas al jaren dat benedenloops nu al extreem veel water afgevoerd moet worden, omdat Gemert bovenstrooms zo extreem versteend is. (Geldt voor bijna 50% van het tuinoppervlak in Gemert-Bakel).
Het voorstel van de cda-fractievoorzitter oogt sympathiek maar is wat ons betreft niet fatsoenlijk. Niet jegens alle andere fracties, maar vooral niet naar de inwoners van Gemert-Bakel. Zij kregen een groen beleid voorgespiegeld waar nu al weer flink aan geknaagd wordt.
“Groen” lijkt voor het CDA een sluitpost te zijn die je gemakkelijk even kunt schrappen.
Sociaal Gemert-Bakel blijft zich inzetten voor een gemeenschap waarin het goed toeven is wat betreft veiligheid, gezondheid en leefbaarheid. De basis daarvan is een schone en gezonde leefomgeving (aarde, water en lucht). Groen speelt daarin wat ons betreft een hoofdrol.