Even voorstellen: Jan Bekx

Ik ben een geboren en getogen Brabander, met veel voorouders uit deze regio en nu 30 jaar inwoner van Gemert. Nog altijd ben ik deels werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en heb op dat terrein een zeer brede ervaring, o.a. specialistische GGZ, verslavingszorg en TBS- kliniek.

Breed geïnteresseerd als ik ben, hebben niet alleen mensen mijn belangstelling maar ook allerlei andere zaken, zoals bijv. geschiedenis en natuur in brede zin. Een gemeenschappelijke noemer hierin is mijn betrokkenheid bij wie of wat (m.n. ons leefmilieu) in de knel zit. Dat was mijn voornaamste drijfveer om me met politiek bezig te gaan houden. Beide thema’s vind ik in de plaatselijke politiek vooral terug bij Sociaal Gemert-Bakel. Naar mijn mening de enige partij die beide onderwerpen als speerpunten heeft. Omdat ons leefmilieu de basis is van alle leven en dus ook van ons leven, ben ik deel gaan nemen aan de Commissie Ruimte en Mobiliteit.

In de afgelopen decennia heeft de agrarische sector een enorme invloed gekregen op ons leefmilieu. Dit ging ten koste van niet alleen lucht, bodem, water, biodiversiteit en natuur in het algemeen, maar ook van onze gezondheid en welzijn. Het is ook ten koste gegaan van veel agrariërs die het in de wedloop naar groter en meer niet konden bolwerken. De impact daarvan heb ik in mijn werk meermalen van dichtbij meegemaakt. Opgegroeid tussen de boeren gaat deze ontwikkeling mij aan het hart. Dat moet en kan naar mijn mening anders en dat is iets waar ik me krachtig voor wil inzetten.

Verder heeft het mij enorm geraakt hoe in de afgelopen jaren op het Sociaal Domein met mensen omgesprongen is. De overhaaste manier waarop de samenwerking met de LEV-groep beëindigd is, kan gerust een schande genoemd worden en getuigt van een groot gebrek aan inlevingsvermogen in wat dit voor cliënten, medewerkers, vrijwilligers en allerlei samenwerkingsverbanden betekende. De ontwikkeling waarbij de gemeente zich steeds meer als zorgverlener opstelt, vind ik een bedenkelijke. Een gemeentebestuur is per definitie geen zorginstelling en heeft ook andere belangen. Zorgelijk is ook dat de laagste inkomens op dit soort voorzieningen aangewezen zijn, terwijl de meer financieel draagkrachtigen zich vrijgevestigde hulpverleners kunnen veroorloven die hen meer privacy bieden. De kloof tussen arm en rijk is hier ook duidelijk zichtbaar.

Er zijn nog veel onderwerpen waar ik iets over zou willen zeggen. De tekortschietende en weinig toegankelijke informatievoorziening via Gemerts Nieuwsblad en de website bijvoorbeeld, of het feit dat projectontwikkelaars in feite bepalen hoe Gemert er uit komt te zien. Één ding wil ik nog graag aanstippen. Het is mij opgevallen hoe weinig gekeken wordt naar de effecten van beslissingen op de omgeving / context van datgene waarover beslist wordt. Ripsoever-zuid is gebouwd zonder goed te kijken naar de effecten op de omgeving waardoor de bewoners aan het Schutsveld nu al jaren met vochtproblemen kampen. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen.

Er valt nog veel te verbeteren in Gemert-Bakel! Met uw steun kan dat lukken!