Op ons artikel van vorige week “Vertrouwen moet je verdienen” kregen wij veel positieve reacties. Niet handhaven maar wel legaliseren, is kennelijk heel herkenbaar voor veel burgers. Wat wij horen is dat bepaalde mensen met de juiste connecties bevoordeeld lijken te worden. Men vraagt ons hoe dit kan.
Het antwoord van wethouder van Zeeland in de gemeenteraad op de vraag waarom er nooit gehandhaafd werd op iets wat er al illegaal is: “Er is nooit om handhaving verzocht. De ondernemers zijn naar ons toegekomen met de vraag om de situatie te legaliseren. Handhaven zou dan vreemd zijn”.
Je zou dus bijv. zomaar een Tiny House kunnen zetten op een willekeurige plek in pakweg Handel of De Rips. Handhaving volgt misschien wel, misschien niet. Ligt aan de connecties. Handhaven moet volgens Sociaal Gemert-Bakel ingezet worden zodra een illegale situatie ontstaat en voor iedereen gelden: burgers, boeren en ondernemers. Als je dat na laat, ontstaan illegale situaties die na verloop van tijd moeilijk recht te trekken zijn. Vandaar het steeds legaliseren van zaken die vaak al jaren bestaan. Het gevolg is een wild-west waar personen met macht en invloed veel bereiken.
Hoe kan een klein champignonbedrijf aan de Beeksedijk in Gemert uitgroeien tot een mestverwerkingsbedrijf op 3 hectare grond, terwijl er 2 decennia terug al bezwaar was tegen uitbreiding vanwege de ligging naast een Ecologische Verbindingszone ? De Provincie heeft bezwaar gemaakt tegen het beleid van ons college en is door de Raad van State in het gelijk gesteld. Hoe dit afloopt is nog ongewis.
En hoe kan het dat mestverwerkingsbedrijven meer mest verwerken dan toegestaan? Door de enorme veestapel is er in de Peelregio maar voor 25% van de mest grond beschikbaar. De veedichtheid per km² in Gemert-Bakel is groot. Die is een van de hoogste van de Peelregio, het gebied met de hoogste veedichtheid van de hele Europese Unie! Mest laten verwerken is duur. De verleiding tot illegale praktijken zoals dumping, overbemesting, en op papier exporteren is groot. Bijna een kwart van de mest blijkt in de boekhouding spoorloos verdwenen.
Nieuw onderzoek heeft wederom bevestigd dat in een gebied met veel veehouderijen er een 37% grotere kans is op longontsteking. En dan wil het college van CDA en Dorpspartij het Paraplubestemmingsplan Buitengebied repareren wat het college de bevoegdheid geeft om verdere uitbreiding van de veestapel toe te staan! En dat terwijl bij de kabinetsformatie een forse reductie van de veestapel ter tafel ligt!
Intensieve veehouderij in deze omvang heeft grote negatieve gevolgen voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Denk aan stikstof, risico op dierziekten als Q-koorts, gevolgen van de uitstoot van fijnstof, verontreiniging van bodem en water, etc.
Van alles wat de agrarische sector produceert, gaat het grootste deel naar de export, maar de negatieve gevolgen krijgen wij op ons brood!
Wilt u hierover met ons in gesprek? Neem contact op!