Datum: 3/12/2019
De info-avond in Merselo werd geopend door initiatiefnemer Boudewijn Sterk met uitleg hoe ver ze erin staan. De doelstelling is het geven en verzamelen van informatie en mensen samenbrengen. Het blijft een eigen afweging en eigen verantwoordelijkheid. Niets meer en niets minder. Over de notitie reikwijze is een zienswijze gemaakt en ingediend bij defensie. Er zijn 3000 briefkaarten gemaakt en in de omliggende dorpen verspreid. Ze hebben hierop veel reacties gekregen. Zowel positieve als negatieve. De ingediende zienswijze was alleen voor de MER die door defensie moet worden gemaakt. Welke weg hebben we tot nu toe afgelegd ? We hebben advocaten, recreatieparken en veel betrokken bewoners benaderd. Enkele van de vele opmerkingen zijn : Het is toch al besloten en alleen mensen van buiten klagen. Defensie wil alleen geluidsruimte behouden. Jullie zijn tegen de luchtmacht. De Stippelberg is geen naturagebied maar een stiltegebied. De gemeentes kunnen overruled worden door de crisis en herstelwet.
Dan komt het aantal sorties aan de orde.
- De 3 keer 6 weken is 18 weken en dit is 1/3 jaar.
- 1/3 jaar 1800 sorties is 100 per week, dus 20 per dag.
- 1/3 jaar 3600 vliegbewegingen is 200 per week dus 40 per dag

Plus extra de c130 vrachtvliegtuig de drones de helikopters en het vrachtverkeer. Een grote overlast alleen het lucht en vrachtverkeer. Laat staan het geluidsoverlast. Onderzoeksvragen over veiligheid. Er zijn met de F16 40 ongelukken gebeurd, Er liggen op Volkel atoombommen. Of deze ook op de Peel zullen liggen weten we niet. Duurzaamheid: Mag de ruimte die vrijkomt door de boeren(stikstof) en andere maatregelen ingenomen worden door defensie ? De Nederlandse stichting geluidshinder geeft door de heer Jeroen Knoet een presentatie over geluidshinder en gezondheid. Een gewoon gesprek heeft al gauw 60 db volume en de luchtvaart 74 db. De luchtvaart heeft effect op spraak, slaapverstoring, leerproces en werkomgeving. Dan kwam er een hinderkwalificatietabel op het scherm. Bij 0 tot 5 db is er enige hinder. Bij 5 tot 10 db wordt het al hinder en bij 10 tot 15 db is het ernstige hinder. Iedereen ervaart hinder op een eigen manier. De een kan er beter tegen als de ander. Vervolgens kwam er iemand van bureau Leo Bus een presentatie geven over kosten en baten. Deze econoom vertelde dat het zeer belangrijk is om een MKBA of te wel een maatschappelijke kosten baten analyse te maken voor deze kwestie. Daarbij gevoegd een second opinion.
Wat is nou het probleem bij defensie ? Wij denken dat het een financieel probleem is. Volkel is dichtbij dus er hoeven geen mensen te verhuizen. Er moet een goede MER gemaakt worden. Onze info moet 100% in orde zijn. Dit heeft ook te maken met de nieuwe omgevingswet ( nog niet in werking) waar nu al veel discussie over is. Hij geeft aan het einde van zijn betoog aan dat er een MKBA geëist moet worden. Bovendien worden de geluidsnormen berekend in plaats van gemeten. Als laatste kwam de juridische procedure aan bod. Een vertegenwoordiger van Achmea vertelde dat er via hun een zienswijze ingediend kan worden. Er zijn al een twintigtal deelnemers die dit laten doen. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt bij Achmea en gelieerde verzekeraars zoals Interpolis kan dit voor een maximaal gedekt bedrag van 8000 euro. Alle anderen kunnen via Sumrin advocaten dit doen. De kosten zijn nog niet bekend omdat het aantal deelnemers nog niet bekend is. Er moet tenslotte expertise ingehuurd worden om bijv. MKBA, second opinion en geluidshinder experts te kunnen bekostigen. Al het bovenstaande zal op de website van stopvliegbasisdepeel.nl worden gepubliceerd. Het was een zeer leerzame en interessante avond . Einde rond 23.00 uur en toen weer naar huis in de dichte mist.
Therese en Willie van den Eventuin
(zie ook het Dossier: “Vliegbasis De Peel”)