Bij het schrijven van dit artikel werd duidelijk dat het CDA de kans niet aangrijpt om een gedegen milieubewust, klimaatvriendelijk en sociaal beleid aan te gaan met Sociaal Gemert-Bakel. Een kans om met ons aan een zorgzame samenleving te bouwen. Jammer, want wij staan immers voor een goede volksgezondheid, betaalbaar wonen, een goed klimaat en leefmilieu, transparant bestuur en een gezonde financiële huishouding.
Maar men vond de verschillen te groot en zelfs niet te overbruggen. Wat dit zegt over hen en de toekomstige coalitiepartijen, laten we graag aan het oordeel van de lezer. Deze ontwikkeling geeft ons echter wel de kans om goed oppositie te gaan voeren.
Vrijwel allemaal voelen wij de gevolgen van de oplopende energieprijzen in onze portemonnee, maar vooral degenen die het minst te besteden hebben. Dit zal naar verwachting niet snel verbeteren. Maar er speelt nog een ander probleem: de opwarming van het klimaat. Die vraagt om een omschakeling naar duurzamere energiebronnen. Daarom hebben alle Nederlandse gemeenten de opdracht gekregen om een plan te maken om het gebruik van aardgas te verminderen.
In onze gemeente heet dat plan de ‘Ontwerp Transitie Warmte’. Daarin staat dat het gemeentebestuur (College van B&W) mogelijkheden ziet om het mestoverschot van veebedrijven te gebruiken om woonwijken en bedrijven binnen onze gemeente “aardgasvrij“ te maken. Daarvoor moeten dan wel mestvergistingsinstallaties worden gebouwd op korte afstand van deze woonwijken en bedrijven. Sociaal Gemert-Bakel vindt dit geen goed idee omdat in het ontwerpplan geen aandacht wordt besteed aan de vele nadelen van mestvergisting.
Mestvergisting is ooit begonnen om iets te doen aan het gigantische mestoverschot in de veehouderij. Later bleek dat er ook biogas en elektriciteit mee opgewekt kon worden.
Inmiddels is maar liefst 4 miljard(!) subsidie verstrekt om de technieken daarvoor te ontwikkelen. Er is grote twijfel over het rendement van dergelijke installaties als je alles bij elkaar optelt. Ze draaien vooralsnog allemaal op subsidies en het lijkt er op dat hun bijdrage aan de energietransitie om meerdere redenen beperkt zal blijven.
Daar komt bij dat er behoorlijk wat nadelen aan kleven. Ze houden het mestoverschot en daarmee de problemen in stand die veroorzaakt worden door de veel te grote veestapel. Zo leveren ze o.a. geen bijdrage aan het terugdringen van de hoeveelheid geproduceerde stikstof.
Bijna overal klagen omwonenden over stankoverlast en verkeershinder door de aanvoer van mest en biomassa. Dit laatste speelt vooral bij zogenaamde co-vergisters waar – om een hoger rendement te bereiken – ook andere biomassa toegevoegd wordt. Bijkomend probleem is dat dit gebruikt kan worden om illegaal schadelijk milieuafval te “verwerken”. Tot slot kunnen dergelijke installaties bijzonder ontsierend zijn in het landschap en daarmee afbreuk doen aan de aantrekkelijkheid voor toerisme en recreatie.
Sociaal Gemert-Bakel vindt dat het geld veel beter geïnvesteerd kan worden in alternatieven en het terugdringen van het energieverbruik door woningverbetering (isolatie en/of energiezuinige warmtevoorziening, e.d.). Daarmee help je mensen niet alleen aan een lagere energienota, maar je levert ook de zo noodzakelijke bijdrage aan het klimaat.