Bouwen aan vertrouwen

In 2018 werd het Bestemmingsplan Buitengebied Gemert-Bakel 2017 door de gemeenteraad – Sociaal Gemert-Bakel uitgezonderd – goedgekeurd. Een groot aantal bouwsels en handelingen werd gelegaliseerd. Dit waren zaken die al jaren door de gemeente gedoogd waren en daardoor niet meer gehandhaafd konden worden.

Dat wij terecht onze goedkeuring aan dit bestemmingsplan onthielden, bleek maar weer eens in de afgelopen raadsvergadering. Maar liefst 12 herstelacties waren nodig, waaronder legalisatie Peeldijk 12a. Wij zijn tegen legalisatie want de gemeente moet “klip en klaar” communiceren met inwoners dat alleen afwijkingen binnen de wettelijke kaders bespreekbaar zijn. En er moet gehandhaafd worden. Uiteraard dienen van beide zijden de procedures zorgvuldig bewandeld worden.

Onlangs zei een burgemeester bij een lezing over handhaving: ”Handhaving geeft burgers een gevoel van veiligheid. En dat gevoel zorgt weer voor vertrouwen in het bestuur. Iets wat illegaal gebeurt, vervolgens gedoogd wordt en naderhand gelegaliseerd, dat tast het vertrouwen van de burger in het bestuur aan’’

Sociaal Gemert-Bakel is tégen legaliseringsbeleid. Waarom bij de ene burger wel handhaven en bij de ander niet? Gelijke rechten en plichten voor iedereen: burgers, boeren en ondernemers.Handhaving is ook een kwestie van eerlijk zijn tegen de burgers.

Vertrouwen kweek je door openheid over wat er gaande is in de gemeente. Een voorbeeld. Er is een aanvraag voor woningbouw aan de Dakworm in Bakel. Pal naast het betreffende perceel lopen belangrijke nationale transportleidingen voor olie en gas. Deze leidingen blijken ook zeer geschikt voor het transport van waterstof, een alternatief voor olie en gas en dus van belang ivm de opwarming van de aarde.

Het transport van waterstof door deze leidingen heeft gevolgen voor woningbouw en veiligheid van onze burgers Door het grotere ontploffingsgevaar dient een grotere afstand tussen leidingen en woningbouw aangehouden te worden. Omdat de veiligheid van burgers voor ons op de eerste plaats komt, vinden wij het onverantwoord dicht bij deze leidingen woningen te bouwen. (De nieuwste kaart m.b.t. deze leidingen staat vanaf a.s. vrijdag op onze website: http://sociaal-gb.nl.s927.whserver.nl )

Bezwaren en procedures voortvloeiend uit onvoldoende zorgvuldigheid jagen niet alleen de burger (vaak onnodig) op kosten, maar ook de gemeente. En dus de belastingbetaler.
Het geeft geen pas dat gemeente en aanvrager allerlei creatieve oplossingen bedenken om toch het bestemmingsplan of vergunning gewijzigd te krijgen. Die worden vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit is iets waar de raad steeds mee geconfronteerd wordt. Als een besluit negatief uitvalt voor de aanvrager/belanghebbende kan die een gerechtelijke procedure opstarten.

Dit heeft er al vaker toe geleid dat de bestuursrechter het genomen besluit alsnog vernietigt met opnieuw de nodige kosten voor de burger en de gemeente. En die gemeentelijke kosten zijn dus voor ons allemaal. Naar onze berekeningen gaat het om vele tonnen per jaar. Dit kan en moet voorkomen worden! Wees eerlijk en transparant naar alle burgers toe. Alleen zó kweek je vertrouwen in het bestuur. En dát past bij de zorgzame samenleving waar wij als Sociaal Gemert-Bakel voor staan.