Arm. Wie had een half jaar geleden kunnen bedenken dat dit woordje dit jaar een steeds nadrukkelijker plaats in ons leven zou krijgen. De oorzaken zijn u wel bekend: met name de enorme stijging van de energieprijzen en mede daardoor de prijzen van allerlei andere producten en diensten. Niet alleen wie onder de armoedegrens of daar net boven zat, komt nu in een haast uitzichtloze situatie terecht, maar ook de middeninkomens, zeker als zij bijv.hoge woonlasten hebben.
Als we het zelf goed genoeg hebben, staan we er niet altijd bij stil wat arm zijn betekent. Geen geld voor de verwarming van je woning betekent in de winter kou lijden. Dat is op zich al ongezond, maar omdat het vocht in huis niet verdwijnt neemt de kans op schadelijke schimmelvorming toe. Geld voor verduurzaming van je woning is er niet waardoor je ook mis grijpt op subsidies voor energiebesparingsmaatregelen.
Eten is onze voornaamste levensbehoefte. Zonder geld ben je aangewezen op bijv. de voedselbank, giften of op wat je op een ander manier bij elkaar kunt scharrelen. In de supermarkt zijn de goedkoopste levensmiddelen helaas niet de gezondste. En biologische producten zijn gewoon onbereikbaar. Arm zijn betekent ook geen of nauwelijks geld hebben voor openbaar vervoer en bij een staking kun je niet even met de auto naar je werk.
Arm zijn betekent veelal afhankelijk zijn van allerlei toeslagen: zorgtoeslag, huurtoeslag, etc en daarmee ook van de landelijke of plaatselijke overheid met alle bureaucratie en controles die dat met zich meebrengt. Wie geld heeft kan het zich veroorloven om naar vrijgevestigde hulpverleners te gaan. Anders ben je aangewezen op wat de zorgverzekering vergoedt of op de gemeente en moet je daar soms veel van je privacy prijsgeven.
Arm zijn betekent ook dat je je kinderen niet kunt geven wat ze nodig hebben: een warm huis, gezonde voeding, kleding, maar bijv. ook deelname aan allerlei leuke, leerzame of ontspannende activiteiten. Mensen die net boven de gestelde minima komen, hebben het hard te halen. Zij vallen overal buiten de boot.
Er zijn nog veel meer zaken waarin het verschil tussen arm en rijk tot uiting komt. Daarvoor is in dit artikel helaas geen ruimte. Gelukkig heeft de Rijksoverheid besloten heeft om m.b.t. de energietoeslag de inkomensgrens te verhogen naar 120% (was 110%). Sociaal Gemert-Bakel vindt dat dit ook voor alle andere regelingen moet gelden. Overigens zal het nog resterende deel (500 euro) van de 1300 euro energietoeslag die de Rijksoverheid toegekend heeft in oktober uitgekeerd gaan worden.
Onze motie om mensen in de bijstand wat meer spaargeld toe te staan, werd onlangs nog verworpen. Het is wel wrang om nu te constateren dat een reserve geen overbodige luxe is, maar voor vrijwel niemand nog te realiseren. Een zorgzame samenleving is nu meer dan ooit noodzakelijk. Wij roepen de andere politieke partijen daarom op om gezamenlijk te werken aan een zo groot mogelijke ondersteuning van onze inwoners die dat nodig hebben.