Op de agenda van de raadsvergadering van 15 mei j.l. stonden weer een aantal belangrijke onderwerpen. We lichten er twee uit omdat zij goed laten zien wat de belangrijke rol van de oppositie is.
Als eerste de Energietransitie. Wethouder Bankers kwam met het voorstel om het College opdracht te geven tot een onderzoek naar één lokaal energiesysteem en de uitkomst daarvan voor te leggen aan de raad. Hiermee kunnen we naar één, toekomstbestendig energiesysteem dat het opwekken, verdelen en de opslag van energie binnen de gemeente regelt. De wethouder kreeg echter geen steun van coalitiegenoten Dorpspartij, CDA en van de VVD. Via een amendement maakten zij duidelijk geen onderzoek te willen naar grootschalige projecten op landbouwgrond.
Maar alleen zonnepanelen op daken en gebouwen is niet voldoende. Zonneweides op landbouwgronden en plassen zullen ook onderzocht moeten worden. Met dit amendement laten zij vooral de lokale ondernemers die wachten op een grootverbruikersaansluiting in de steek. Opvallend en merkwaardig dat het CDA zich hierbij druk maakt over het effect van zonnepanelen op grond, water, flora en fauna, terwijl deze partij zich hierover nooit druk heeft gemaakt bij andere onderwerpen als bijv. het uitrijden van mest.
Het tweede onderwerp betreft de verhouding College en Gemeenteraad. Het College heeft bij de ontwikkeling van plan Doonheide 2 veranderingen aangebracht, afspraken gemaakt en overeenkomsten getekend met de projectontwikkelaar terwijl de Raad daar nog over moest beslissen. Daarbij werd o.a. het aantal sociale koopwoningen verminderd omdat die niet tegen de afgesproken prijs gebouwd zouden kunnen worden. De Raad – toch het hoogste orgaan binnen een gemeente – is hier volledig gepasseerd. Dit deed het College eerder ook met de groennorm in het Bestemmingsplan Binderseind en de herziening van de financiële afspraken met de Golfbaan. Politiek op Inhoud diende daarom een motie van treurnis in, gesteund door onze partij en D66. Buitengewoon treurig namelijk dat dit nodig is.
Democratie bestaat in ons land al eeuwen uit coalitie en oppositie. Deze twee zouden elkaar in evenwicht moeten houden, elkaar kritisch bevragen en de zaak steeds weer in balans zien te brengen. Die balans is in onze gemeente al tientallen jaren ver te zoeken, wat ook nu weer blijkt. In de oppositie zitten is veelal geen vrije keuze. Winnende partijen bepalen wie er zitting neemt in de coalitie. Maar zonder oppositie kan niet van democratie gesproken worden.