Klimaatwetenschappers denken in grote meerderheid dat het niet gaat lukken om een stijging van de temperatuur met 2 graden tegen te houden. “Nou en? Boeien”, zult u misschien zeggen. Er zijn echter genoeg redenen waarom dit wél uw aandacht zou moeten hebben.
De opwarming zorgt voor meer hitte en forse droge perioden in de zomer. Dat leidt tot afsterven van bomen en allerlei soorten planten en dieren die een meer vochtig milieu nodig hebben. Omdat in de natuur alles met elkaar verbonden is, betekent dit dat allerlei samenhangen ernstig verstoord worden. Dat heeft grote gevolgen voor landbouw en veeteelt. Gewassen blijven kleiner of verdrogen. Wat u daarvan merkt is o.a. een hogere prijs voor voedsel. Omdat gras minder groeit of zelfs verdroogt, moeten boeren extra investeren in veevoer. Dus ook melkproducten worden duurder.
Groente- en fruitteelt lijden eveneens onder droogte met hogere prijzen als gevolg. De fruitteelt wordt voor sommige soorten sowieso lastig, deels omdat ze gevoelig zijn voor verbranding, maar ook omdat door het verdwijnen van insecten de bestuiving gevaar loopt. Ook kan het klimaat ongeschikt worden voor de teelt van sommige, gangbare gewassen.
Voor mensen is de hitte ook een probleem. Als we ervoor kunnen schuilen, valt het misschien mee. Maar velen kunnen dat niet omdat hun woning onvoldoende geïsoleerd is. Bij grote warmte zijn we minder productief en voor ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen kan hitte zelfs dodelijk zijn. Ook vee heeft te lijden onder de hitte. Stallen zijn er niet op ingericht en waar in de wei zijn nog bomen om onder te schuilen?
De opwarming betekent ook dat vaker heftige regen- en onweersbuien op zullen treden, met stormschade en ernstige wateroverlast
Sociaal Gemert-Bakel vindt dat het gemeentebestuur en de politieke partijen veel te weinig oog hebben voor de klimaatproblematiek. Er moet veel meer gedaan worden om niet alleen de opwarming tegen te gaan, maar ook om de gevolgen ervan zo goed mogelijk op te vangen. Wat ons betreft gaat een taakgroep de gevolgen inventariseren en een plan van aanpak opstellen. Boeren en tuinders moeten geholpen worden om bijvoorbeeld hun teelten aan te passen. Bij burgers zou bijv. isolatie van woningen prioriteit moeten krijgen. Ook het inrichten van onze leefomgeving met minder verstening en meer groen helpt om de omgevingstemperatuur te verlagen.