Stenen of…

Op de agenda van de Raad staat deze week de begroting voor 2023. Die laat zien hoeveel geld het college wil uitgeven en waaraan. Dat blijkt flink wat te zijn.

Een greep uit de ambities: groei van 31.000 naar 35.000 inwoners, meer woningen, meer vierkante meters voor bedrijven, betere bereikbaarheid, stappen maken m.b.t. centrumplannen, nieuwe scholen  Macropediuscollege, Kindcentrum Berglaren), nieuwe basisschool in Gemert-Noord, en …gelukkig… een passend (armoede-)beleid voor inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Alles bij elkaar gaat dat 105 miljoen kosten. Een groot gedeelte van dat bedrag moet geleend worden, waardoor de schuld van de gemeente oploopt tot 162 miljoen in 2026. Dat lenen kost al gauw een 10 miljoen per jaar.

Blijft er dan nog wel geld over voor andere doelen zoals duurzaamheid ( bijv. verminderen CO2 uitstoot), klimaatbestendigheid, herstel biodiversiteit, circulaire landbouw, enz? Voor Sociaal Gemert-Bakel gaat te veel aandacht uit naar bouwen en groeien in plaats van naar mensen, klimaat, biodiversiteit, enz. Bovendien: € 50.000,- uittrekken om na te denken over duurzaamheid en eenzelfde bedrag om te onderzoeken of biovergisting haalbaar is voor het verwarming, is tegenstrijdig. “Groen” gas stoot immers net als aardgas gewoon CO2 uit. Men onderzoekt dus hoe we CO2 kunnen verminderen en tegelijkertijd iets wat de vermindering weer ongedaan maakt.

Het is duidelijk dat milieu, gezondheid, klimaat en (deels) duurzaamheid bij de komende begrotingen een zeer ondergeschikte rol spelen. Twee derde van de gemeentelijke inkomsten komt van de Rijksoverheid. Vanaf 2026 zullen die inkomsten sterk dalen. Door inflatie en stijgende rente wordt de gemeentelijke schuld in 2026 bijna 2 keer zo hoog als wat er per jaar binnen komt. De begroting is nu weliswaar sluitend, maar is hij ook gezond? Sociaal Gemert-Bakel heeft daar grote twijfels over. De gierende inflatie heeft bijv. grote gevolgen voor de uitgaven om maar eens iets te noemen.

En hoe zit het met het passend (armoede-)beleid voor inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Om in aanmerking te komen voor de energiecompensatie van 1300 Euro mag het inkomen niet hoger zijn dan 120% van de Bijstandsnorm Voor wie daar boven zit wil de gemeente “maatwerk” leveren. Sociaal Gemert-Bakel wil dat de grens, zoals in veel andere gemeenten, opgetrokken wordt naar 130%. Ook dan is maatwerk nog steeds mogelijk.