Grote broek of loze woorden?

Het coalitieakkoord van CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten maakt niet veel woorden vuil aan natuur en milieu. Van de twee eerste partijen verbaast dat niet, van “de Lokalen” met hun groene verkiezingsprogramma des te meer. In feite staat er maar één zin over het genoemde onderwerp, n.l.: “Door herstel van de biodiversiteit behouden we een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier.” (Onder biodiversiteit verstaan we enigszins versimpeld gezegd de soortenrijkdom van het leven op aarde en de onderlinge samenhangen daartussen.)

Positief is dat dit zinnetje erkent dat het niet goed zit met die biodiversiteit. Iets wat in orde is, hoef je immers niet te herstellen. Maar wanneer is die biodiversiteit “hersteld”? Waar meet je dat aan af? En is er überhaupt wel een punt waarop je kan zeggen dat het klaar is?

De biodiversiteit staat al jaren fors onder druk en vertoont een alarmerende achteruitgang. Vooral de sterke afname van insecten en het uitsterven van soorten is zorgwekkend. Deze ontwikkeling heeft uiteenlopende oorzaken. De voornaamste is het verdwijnen of verslechtering van geschikte leefomgevingen door o.a.verstedelijking, verkeer, industrie, agrarisch landgebruik, recreatie, etc. De kwaliteit van lucht, bodem en water is voor planten en dieren al evenzeer van levensbelang als voor ons. Die terugbrengen naar een “gezond” niveau vergt zeer ingrijpende maatregelen

Beseft de coalitie wel wat zij zich op de hals gehaald heeft met het formuleren van deze doelstelling? Welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor de agrarische sector die in onze gemeente een grote invloed heeft op onze leefomgeving? En dat ook van de burgers de nodige inspanningen gevraagd worden? Bovendien: hoe kun je de biodiversiteit herstellen als je niet op een eiland leeft, maar te maken hebt met invloeden van buitenaf?

Sociaal Gemert-Bakel vraagt zich af of de coalitiepartijen inzien welke verstrekkende gevolgen hun doelstelling heeft. Achten zij zich überhaupt wel in staat om dat waar te maken? Wij vermoeden dat de coalitie hier een veel te grote broek aangetrokken heeft. Of zou de bewuste zin er staan om het ontbreken van echt groene plannen voor natuur en milieu in het coalitieakkoord te verhullen?

De komende jaren zullen het leren. Sociaal Gemert-Bakel ziet graag een analyse van de stand van zaken m.b.t. de biodiversiteit in onze gemeente tegemoet. En vooral zijn wij benieuwd of er naast alle andere plannen ook een concreet herstelplan komt voor de biodiversiteit. Dat is voor ons geen luxe, maar een noodzakelijke voorwaarde om onze leefomgeving op zijn minst niet verder achteruit te laten gaan. Verdere achteruitgang stoppen zou op zichzelf al een niet geringe prestatie zijn. Uiteraard kan de coalitie hierbij op onze warme steun rekenen!