Er zijn diverse reacties binnen gekomen n.a.v. ons artikel “Nattigheid voelen in tijden van droogte”. Op dit onderwerp borduren wij nu verder.
In het ED van 30 augustus lezen wij dat de coalitiepartijen CDA, Dorpspartij en Lokale Realisten brouwerij Holevoort in Bakel toch door willen laten gaan door de regels te veranderen. Een “fraai” voorbeeld van het belonen van ongewenst gedrag! Los daarvan is het de vraag is of het nog van deze tijd is om het benodigde water te gebruiken om bier te brouwen. De snel toenemende droogtes leren dat we zuinig moeten zijn op water. Voor 900.000 liter bier is ongeveer 6,2 miljoen water nodig. Een groot deel daarvan zal aan het grondwater onttrokken worden. De rest komt uit het waterleidingnet en van regenwateropvang.
In ons deel van Nederland, met hoge zandgronden, is het niet eenvoudig is om water vast te houden. Dus zomaar onttrekken van water lijkt onverstandig omdat we het hard nodig hebben. Het is immers onze eerste levensbehoefte.
Een hard gegeven is dat in onze gemeente regenwater in diverse kernen snel afgevoerd wordt vanwege de hoge mate van verstening in de lager gelegen gebieden langs de beken. Het probleem is dat er aan de ene kant een woningbehoefte is en aan de andere kant water en natuur meer ruimte nodig hebben. Die laatste twee hangen nauw samen.
Volgens de klimaatstresstest zijn er in Gemert twee relatief koele zones, het kasteelgebied en visvijver Dribbelei. Er zijn woningbouwplannen in de hele gemeente, niet alleen op Dribbelei in Gemert, maar ook op het zorgboogterrein Bakel met veel natuur, wateropvang en koeltezones. Voor Nederheide en Grotelshof Bakel liggen plannen voor meer recreatiewoningen. Rondom het stiltegebied en Golfbaan Bakel wil de coalitie meer recreatie mogelijk maken.
Woningbouw is noodzakelijk. Maar moet dat in natuurrijke gebieden en op plaatsen waar nog wat koelte is? We zullen anders moeten gaan denken over bouwen in relatie tot water, natuur en biodiversiteit. Waterbeheer dient leidend zijn bij ruimtelijke keuzes. Het moet normaal worden om duurzaam te bouwen met aandacht voor waterberging, streven naar energieneutrale woningen, groen en biodiversiteit.
Het huidige beleid is niet langer houdbaar als we toekomstige generaties een leefbare aarde willen nalaten. Toegespitst op waterbeheer kan de gemeente veel doen. Een paar voorbeelden:
- hemelwaterafvoer loskoppelen van de riolering.
- tegen gaan van verstening van tuinen door voorlichting en een grens te stellen aan het aantal vierkante meters verharding.
- subsidie op regentonnen.
- aanleggen van waterbergingen in het buitengebied, maar ook in bebouwd gebied.
- aangepast maaibeheer: niet of niet kort maaien in tijden van droogte.
- grootverbruikers van water kritisch bekijken en vooral goed nadenken voordat je die de ruimte geeft (Holevoort bijv.).
Sociaal Gemert-Bakel hoort graag wat u van bovenstaande vindt en welke ideeën ú heeft.
Wij staan op Gemert Mert op zondag 11 september a.s. Of neem contact met ons op via telefoon of email.