Na het gereedkomen(2006) van het plan Ripsoever-Zuid in Gemert werden de bewoners van het aangrenzende Schutsveld geconfronteerd met vochtproblemen in en bij hun woningen. Voor het nieuwe plan was het tot dan drassige terrein met 50 tot 150 cm opgehoogd. Een oorzakelijk verband leek dus niet onlogisch. Na contact met de gemeente volgde een traject dat nog altijd niets opgelost heeft, maar verzand is in een patstelling tussen bewoners en gemeente. Enkele onderzoeken brachten geen sluitend oordeel over de oorzaak van de wateroverlast.
Een rechtszaak werd verloren, enkele bewoners namen genoegen met een afkoopsom van de gemeente en sommigen voerden op eigen kosten herstelwerkzaamheden uit. De gemeente liet weliswaar drainage aanleggen, maar dat heeft de problemen niet verholpen, op sommige plekken eerder verergerd. Een gespecialiseerd bedrijf oordeelde dat het systeem verkeerd aangelegd was en onlangs bleek het bovendien verstopt te zijn.
Eén van de bewoners zette de rechtsgang voort, maar de Rechtbank wees de eis af omdat “niet was aangetoond dat de wateroverlast veroorzaakt werd door de bouw van Ripsoever-Zuid”. Vervolgens draaide de gemeente de redenering om en verklaarde dat de rechter geoordeeld had dat de wateroverlast niet door Ripsoever-Zuid kwam(!)
In 2020 riep de gemeenteraad het College op om de relatie tussen de wateroverlast en de bouw van Ripsoever-zuid te laten uitzoeken. Een ingehuurd bureau las alleen eerdere onderzoeken nog eens door en hield een presentatie voor de Raad waarbij o.a. eerdere aannames en hypotheses nu als feiten gepresenteerd werden. Ook adviseerde men de gemeente om zich niet verantwoordelijk te maken voor dit soort problemen(!) Dat de Gemeenteraad hiermee genoegen nam, blijft tot op de dag van vandaag verbijsterend.
Intussen zijn de vochtproblemen nog steeds niet opgelost. De houtskeletbouwwoningen aan het Schutsveld zijn zeer gevoelig voor houtrot. En schimmelvorming in huis is zeer nadelig voor de gezondheid. De gemeente vindt dat de bewoners de problemen zelf op moeten lossen. Een van de bewoners heeft inmiddels moeten constateren dat dit alleen kan met zeer ingrijpende maatregelen (o.a buitenschil van de woning vervangen) tegen kosten die hun financiële draagkracht te boven gaan….
Sociaal Gemert-Bakel vindt dat het feit dat meerdere woningen met structurele wateroverlast te kampen hebben op een probleem duidt dat de individuele verantwoordelijkheid overstijgt. Wie daarvoor verantwoordelijk is, vinden wij niet het allerbelangrijkste. Dat uitzoeken vraagt een grondig nieuw en kostbaar onderzoek waarbij het nog maar de vraag is of dat wél een sluitend antwoord biedt. Ook is dat voor de bewoners niet te betalen. Wij vinden daarom dat dit geld beter besteed kan worden aan de oplossing die er wél is, n.l .het aanleggen van een goede drainage met een centrale pomp.
Door de financiering daarvan kan gemeente laten zien dat zij haar zorgplicht serieus neemt en bestuurlijk een zeer menselijke kant tonen. Bovendien wordt daarmee een al bijna 20 jaar slepende kwestie, die zeer schadelijk is voor het vertrouwen in de politiek, definitief de wereld uit geholpen. Dat zou een mooie start zijn voor de zo gewenste nieuwe bestuurscultuur!