Duurzaamheid: samen kunnen we dat!

“Het hoeft niet per se allemaal minder, maar als we de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar willen houden, moet in een mensenleven wel veel anders. En het kan nog net.” Dat is, kort samengevat, de boodschap van het wereldwijde klimaatrapport dat onlangs uitkwam.

In ons verkiezingsprogramma hebben wij, Sociaal Gemert-Bakel, duurzaamheid hoog op ons prioriteitenlijstje staan. Wij zijn ons er van bewust dat dit inhoudt dat van ons als inwoners gevraagd wordt om stil te staan bij wat wij zelf allemaal kunnen doen om daar ons aandeel in te leveren. Heel vaak zit dat al in gewone, kleine, alledaagse dingen. En omdat vele kleintjes….. nu eenmaal een groot geheel maken…

Denk aan dingen als, waar mogelijk, de fiets pakken in plaats van de auto. Sommige dingen kunnen ook te voet, bijv kinderen naar school brengen. Dat is ook nog eens beter voor je conditie. Zuinig zijn met water en het vergroenen van je tuin, proberen het gebruik van plastic te vermijden, meer groenten en fruit van ( bij voorkeur lokale) eigen bodem en van het seizoen. Dat is bovendien nog voordeliger. Veel voedingsmiddelen hebben duizenden kilometers afgelegd voor we ze consumeren. Niet alleen mango’s of avocado’s maar ook bijv. druiven, vlees en sperziebonen. We kunnen ook producten vermijden met onnodige plastic verpakkingen of die plastics bevatten, zoals de meeste tandpasta’s en andere cosmetische producten. Minder, maar vooral bewuster consumeren is noodzakelijk om de opwarming van de aarde te stoppen.

Hergebruik van materialen, goederen en de mogelijkheid van reparatie van apparaten levert eveneens veel winst op. We verspillen teveel en onze aarde kan dat niet meer dragen……en ook voor de aarde geldt: op = op.

Tijdens de coronapandemie werden er noodgedwongen maatregelen genomen waar we allemaal mee om konden gaan met een gunstig effect op ons leefmilieu en de natuur. Nu die opgeheven zijn, blijken veel mensen helaas weer op de oude voet verder te leven. Hoeveel waarschuwingen hebben we als mensheid nog nodig?

Ook ondernemers kunnen hun bedrijfsvoering nog eens onder de loep nemen om te bezien waar duurzaamheidswinst te behalen valt. Wij denken dat hier nog een flinke slag te behalen valt. Neem bijvoorbeeld de openstaande deuren bij winkels in het winterseizoen en het gebruik van plastic tasjes, weliswaar tegen betaling, maar dan nog. Supermarkten kunnen bij hun versproducten ook papieren zakjes of netjes (voor herhaald gebruik) neerleggen om groente en fruit in te pakken. Ook bakkers, slagers, etc. kunnen nog veel plastic uitbannen bij het verpakken van hun producten. Plastic bedreigt onze gezondheid….het wordt al aangetoond in menselijk bloed. Ons lichaam kan dit niet afbreken met mogelijk ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

We staan als mens steeds verder af van de natuur, terwijl we er zelf een wezenlijk onderdeel van zijn. Bewustwording van dit wereldwijde probleem is bittere noodzaak. Zorg dragen voor onze leefomgeving is vooral: zorg dragen voor onszelf en voor elkaar!

Heeft u goede ideeën voor onze gemeente? Laat het ons weten!